Retete pentru copii

     De cand am inceput diversificarea cu copilul meu a fost un adevarat chin. Nu stiu ce feluri de mancare sa ii mai pregatesc ca sa manance cu pofta. Iata cateva dintre ele:


Supa de zarzavat cu sos alb si galbenus de ou

Ingrediente:

Apa 1 l
zarzavaturi amestecate 400 g
faina 10 g
unt(ulei) 10 g
galbenus ou
sare 2-4 g

Preparare: 2 portii x 200-250 ml


     Se fierb toate zarzavaturile foarte bine si se piseaza. Dupa ce a fost strecurata, zeama se pune din nou la fiert. Separat, se prepara un sos alb din faina, simpla sau rumenita, care se dilueaza la rece cu putina apa sau zeama din supa si se toarna apoi in supa care fierbe. Se continua fierbearea inca 15-20 min, amestecand permanent, apoi se adauga sarea si untul (uleiul) si se mai fierbe totul 1-2 min. Cand se serveste, se adauga galbenusul de ou fiert si pasat, care se amesteca  foarte bine in supa.
     Se recomanda copiilor de peste 6-7 luni.


Supa de ou

Ingrediente:

lapte fiert 500 ml
apa 500 ml
faina 10 g
zahar 50 g
2 galbenusuri de ou

Preparare: 4 portii x 200 ml

     In apa care fierbe se adauga faina, dupa ce a fost diluata in putina apa rece. Se continua fierberea 10-15 min, amestecand mereu cu o lingura de lemn, apoi se adauga laptele fiert si indulcit. Compozitia se ia de pe foc si, cat este inca fierbinte, i se adauga galbenusurile, in prealabil batute si diluate cu putina apa. Amestecul se face treptat. Oul nu trebuie sa se coaguleze, iar amestecul trebuie sa fie cat mai omogen. Se raceste brusc, punand vasul cu supa in alt vas cu apa rece. Se amesteca in continuu pana cand supa este complet racita.
     Se recomanda copiilor peste 7 luni.


Supa crema de cartofi

Ingrediente:

apa 400 ml
cartofi curatati 200 g
1 ceapa
unt 5 g
lapte 50 ml
zeama de lamaie 10 ml
sare
patrunjel 10 g

Preparare: 2 portii x 200 ml

     Cartofii spalati , curatati si taiati felii se fierb in apa impreuna cu cu ceapa intreaga, decojita si spalata. Cand sunt bine inmuiate, se scot din apa, ceapa se arunca, iar cartofii se trec printr-o sita. Piureul rezultat se pune in apa in care au fiert cartofii, se sareaza, se pun untul si laptele si se mai da un clocot. La sfrasit se poate adauga patrunjel fin tocat si zeama de lamaie.


Supa crema de morcovi cu lapte

Ingrediente:

apa 500 ml
morcovi curatati 200 g
lapte fiert 200 ml
sare

Preparare: 2 portii x 200 ml

     Morcovii spalati si curatati, se taie in bucati marunte, se pun in apa si se fierb o ora, apoi se iau de pe foc si se trec prin sita. Piureul rezulat se amesteca in 200 ml zeama in care au fiert morcovii. Se adauga laptele, sarea si se mai da un clocot. Supa se recomanda de la varsta de 4 luni, mai ales la convalescentii dupa boli diaretice sau la copii predispusi la tulburari digestive, vara.


Supa de carne de vaca

Ingrediente:

carne de vaca cu os 500 gr (300 g carne macra si un os cu maduva)
1 morcov
telina 50 g
pastarnac 50 g
radacinoase 30 g
ceapa 30 g
rosii 100 g
sare
patrunjel verde
apa 2 l

Preparare: 6 portii x 200 ml

     Este bine ca osul sa fie spart inainte de a-l pune pe foc. Se spala carnea in apa rece (nu o lasam prea mult in apa) si, impreuna cu oasele, se pun in apa calduta, cu un praf de sare. Se lasa sa fiarba la foc slab si se indeparteaza spuma. Se adauga zarzavatul curatat, spalat si taiat bucati mari si se acopera vasul cu un capac lasandu-l totusi ridicat intr-o parte, pentru evacuarea aburilor. Cu o furculita, incercam daca s-au fiert carnea si zarzavatul. Cand sunt fierte, supa se strecoara jumatate din cantitate, intr-un castron, iar cealalta jumatate se pune din nou la fiert, cu garnitura preferata: galuste de gris, zdrente, taitei, fidea. Dupa ce au fiert, se toarna totul peste supa din castron, se sareaza si se adauga patrunjel verde tocat. Se mai lasa 10-15 min, acoperita, inainte de a fi servita.

Supa de pasare cu galuste de gris

Ingrediente:

carne de pasare 400 gr
1 morcov
radacinoase albe 40 g
ceapa 10 g
ulei 10 g
verdeata 20 g
sare
pt galuste: gris 6 g, 1 ou

Preparare: 8 portii x 125 ml

     Cand carnea este pe jumatate fiarta in apa cu sare si dupa ce s-a luat spuma, se adauga legumele. Dupa ce s-au fiert, se strecoara supa in alt vas si se adauga uleiul. Galustele se prepara astfel: peste albusul batut spuma se adauga galbenusul, amestecand continuu, apoi grisul, turnat in "ploaie". Din aceasta compozitie se iau cu lingurita, in prealabil umezita, portii mici, care se introduc in supa clocotita. Se fierb  min in vasul acoperit, la foc mic. La servire se adauga verdeata, spalata si tocata marunt.
     Carnea fiarta se poate folosi ca al doilea fel.


Pateu din branza

Ingrediente:

150 g branza de vaci ( telemea desarata sau cascaval)
10 g unt
putin chimen
2 oua

Preparare:

     Branza, bine stoarsa (telemeaua sau cascavalul se rad) se amesteca cu galbenusurile, apoi cu albusurile batute spuma su cu chimenul pisat. Se tapeteaza cu hartie o forma unsa cu unt, in care se rastoarna compozitia si se coace la foc potrivit. Se poate consuma cu rosii.

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu